sluzba-google-maps-malem-vyvolala-valku-mezi-nikaraguou-a-kostarikou
Novinka Služba Google Maps málem vyvolala válku mezi Nikaraguou a Kostarikou

Služba Google Maps málem vyvolala válku mezi Nikaraguou a Kostarikou

Mirek Kočí

Mirek Kočí

7. 11. 2010 13:30 7

Vojenský velitel Edén Pastora až příliš věřil satelitním snímkům služby Google, na kterých pohraniční oblast nebyla zobrazena korektně.

Reklama

Chybné zobrazení pohraničního úseku mezi Nikaraguou a Kostarikou na službě Google Maps málem vyvolalo mezi oběma zeměmi válku, informovala televize CNN. Na základě nesprávných informací podnikly nikaragujské ozbrojené složky výpad do pohraničí Kostariky u pobřeží Karibského moře, rozbily zde několik táborů, vztyčily vlajku své země a poničily vegetaci v chráněné přírodní rezervaci. Později vyšlo najevo, že za konfliktem stál vojenský velitel Edén Pastora, který až příliš věřil satelitním snímkům služby Google, na kterých pohraniční oblast nebyla zobrazena korektně.

Služba Google Maps málem vyvolala válku mezi Nikaraguou a Kostarikou
i Zdroj: PCTuning.cz

Největší kostarický deník La Nacion vzápětí přišel s hypotézou, že Pastora nesprávného zobrazení využil záměrně. Oficiální mapové podklady obou států totiž území dlouhodobě označují za součást Kostariky. Vláda této země okamžitě požádala Google o napravení nepřesnosti. Google se prostřednictvím tiskového mluvčí za chybu omluvil a přislíbil rychlou nápravu. Kostarická vláda v čele s prezidentkou Laurou Chinchillou konflikt tvrdě odsoudila a vyzvala k soudržnosti občanů. Nikaragua naopak žádá o ponechání dosavadního (sporného) označení pohraniční oblasti. Jen pro porovnání: konkurenční kartografický servis – Bing Maps, hranici ukazuje korektně. 

Zdroj: 1, 2

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama