nvidia-geforce-gtx-480m-nejrychlejsi-mobilni-grafika-na-svete
Novinka nVidia GeForce GTX 480M - nejrychlejší mobilní grafika na světě!

nVidia GeForce GTX 480M - nejrychlejší mobilní grafika na světě!

Mirek Kočí

Mirek Kočí

25. 5. 2010 19:00 61

Malý zázrak na Fermi dnes poprvé obletěl svět a zelení goblini ze Santa Clara bujaře oslavují.

Reklama

Před malým okamžikem obletěla HW svět zpráva, že nVidia uvedla svoji první mobilní kartu s podporou DirectX 11. GeForce GTX 480M využívá inovativní architektury Fermi, která na našem magazínu ještě nedávno rozdmýchávala vášně nezměřitelných rozměrů. Pamatujete si na to?

Mobilní karta bude pravděpodobně dodávána v modulu MXM 3.0b, pyšní se 256bitovou sběrnicí, 352 unifikovanými shadery a měla by nabídnout až 2GB videopaměti GDDR5 na taktu 1,2 GHz. Důležitým údajem je také TDP (thermal design power), které by při maximálním výkonu akcelerátoru nemělo přesáhnout hodnotu 100 W. Jedná se o obrovské číslo a notebook tak bude nutné při delším hraní po většinu času neustále dobíjet. Takt jádra je poté stanoven na 425 MHz, shadery pracují na 850 MHz.

nVidia GeForce GTX 480M - nejrychlejší mobilní grafika na světě!
i Zdroj: PCTuning.cz

Podle samotného výrobce je GeForce GTX 480M tím pravým, na co fanoušci výkonné mobilní platformy čekali dlouhou dobu a označuje ji doslova za monstrum. Novinka by měla poskytnout až 5x vyšší výkon než současná GPU ostatních výrobců. Připravena je také hardwarová teselace, cache o větší kapacitě a další změny vycházející z nové architektury. nVidia tvrdí, že GTX 480M může být při enkódování videa oproti konkurenci až 10x rychlejší a to zejména díky využití CUDA a OpenCL.

nVidia GeForce GTX 480M - nejrychlejší mobilní grafika na světě!
i Zdroj: PCTuning.cz

Specifikace:

• CUDA Cores 352
• Graphics Clock (MHz) 425
• Processor Clock (MHz) 850
• Texture Fill Rate (billions/sec) 18.7
• Memory Clock (MHZ) 1200
• Standard Memory Configuration GDDR5
• Memory Interface Width 256 bit
• Memory Bandwidth (GB/sec) 76.8
• CUDA gigaflops 897

Bez mobilní Fermi to při lámání rekordů v notebookovém segmentu prý půjde také ztuha. Nakonec díky tomu, že nVidia začala před časem na zelené louce (nová architektura) je čip vybaven téměř 3x vyšším počtem Cuda jader, než které měly k dispozici předešlé generace. A na úplný závěr je připraveno oproti konkurenční AMD i něco navíc. Uživatelé se chtějí také bavit a tak je zajištěna podpora nVidia 3D Vision a PhysX. První systém s malým zázrakem bude představen zanedlouho. Slabší verze čipu budou prý následovat.

Zdroj: nVidia Electronista

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama