intel-anaphase-zvysi-vykon-jednovlaknovych-aplikaci
Novinka Intel Anaphase zvýší výkon jednovláknových aplikací

Intel Anaphase zvýší výkon jednovláknových aplikací

Michal Mitrega

Michal Mitrega

26. 5. 2010 09:00 3

Prodej procesorů s více než dvěmi jádry je přinejmenším bídný. Intel se s tím konečně pokusil něco udělat ve výzkumném projektu Anaphase. 

Reklama

Projekt Anaphase má za cíl zvýšit výkon jednovláknových aplikací na vícejádrových procesorech. To je přesný opak inciativy, kterou začal spolu s partnerskou firmou Silicon Hive v únoru, když se pokoušel zvýšit vícevláknový výkon na jednojádrových Atomech.

Intel Anaphase zvýší výkon jednovláknových aplikací
i Zdroj: PCTuning.cz


48-jádro

Množství aplikací je ovšem jednovláknových a jejich tvůrci nehodlají ani v budoucnu nic měnit. Anaphase odpovídá na otázku jak automaticky rozdělit takovou aplikaci na několik vláken, které by mohlo zpracovávat několik jader. Kromě softwarové optimalizace ale nová technologie vyžaduje i nový hardware Intel-Core Memory Coherency Module (ICMC), který v budoucnosti najdeme v procesorech od Intelu.

V benchmarku Spec2006 se podařilo dosáhnout 10% zvýšení výkonu a 41% zlepšení u procesoru s velkým množstvím jader (zřejmě 48-jádrového CPU z Tera-scale projektu). U náročných aplikací, na které jedno jádro nestačí se výkon může zvýšit až 2,6x. Datum ostrého nasazení neznáme.

Pokud ale chce Intel někdy opravdu prodávat 48-jádrové CPU, pak bude muset s podobnou technologií přijít dříve nebo později.

Zdroj: Nordic Hardware

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama