nvidia-i-bez-fermi-to-jde-dobre
Novinka nVidia - i bez Fermi to jde dobře

nVidia - i bez Fermi to jde dobře

Mirek Kočí

Mirek Kočí

13. 12. 2009 16:05 30

Nová generace DX 11 grafik od nVidie teprve klepe na dveře, společnosti se i přes to daří výborně a prodá prý co může.

Reklama

Před nedávnem jste možná zaznamenali informace o finančních problémech výrobců grafických karet. Někteří z nich si mimo jiné stěžují na fakt, že absence DX 11 hardwaru od nVidie jim přináší značné finanční ztráty a tím i existenční problémy. Přesto že se někteří partneři zřejmě utopí v dluzích, zelený gigant ujišťuje, že je vše v pořádku a nic se neděje. Za své problémy si prý výrobci mohou sami, jejich dlouhodobé finanční problémy mají kořeny především v jejich hospodaření. Je nutné podotknout, že se rozhodně nejedná o tradiční výrobce, ale spíše o menší firmy.

nVidia - i bez Fermi to jde dobře
i Zdroj: PCTuning.cz

 

nVidii se prý naopak daří velmi dobře, grafické karty založené na jádru GT200 jsou skoro vyprodané a společnost se tak lehce zbavila skladových zásob. Pokud se ptáte jak je to možné, mám tu pro vás pár vysvětlení. Nová generace grafických karet ATI Radeon sice vzbudila velký rozruch, po prvotní euforii ale přišlo relativní zklamání. Karty je velmi těžké sehnat, a když už to štěstí máte, sáhnete do peněženky pro podstatně vyšší (nekřesťanskou) sumu než v době uvedení grafik na trh. Obchodníci a AMD nasadili zkrátka laťku hodně vysoko a málokdo je ochotný ji akceptovat, aby také ne, ceny jsou jedním slovem absurdní.

Čipů je zkrátka málo, TSMC sice dělá co může, ale o odladěnosti 40nm výrobního procesu můžeme směle pochybovat. Pro nás zákazníky je tak mizerná výtěžnost opravdu špatnou zprávou. Dalším důvodem je i fakt, že na opravdové DirectX 11 tituly zatím čekáme a nic nás tak nenutí k upgradu, lidé jsou stále ochotní kupovat DX10 hardware. Závodní akce DiRT II tím pravým argumentem pro nákup nových grafik rozhodně není, vizuálně je rozdíl zanedbatelný a hra běží bez problémů i na Radeonu HD 4670. Já tak stále víc a víc vyhlížím sci-fi střílečku Alien vs. Predator.

V neposlední řade nezapomínejme ani na její 40nm čipy (GT240 a další) a OEM trh, tam byl prostor využit perfektně. Sečteno a podtrženo, společnosti tak paradoxně neuvedení karet nové generace neublížilo, ale svým způsobem dokonce pomohlo. Akcelerátory založené na architektuře Fermi přijdou na trh po novém roce, díky tomu se snad částečně zahojí i ti menší výrobci a my budeme mít konečně konkurenci pro Radeony HD 5800.

Zdroj: nVidia, Fudzilla

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama