crossfire-od-amd-jasne-vitezstvi-v-dirt-2
Novinka CrossFire od AMD - jasné vítězství v DiRT 2

CrossFire od AMD - jasné vítězství v DiRT 2

Mirek Kočí

Mirek Kočí

4. 12. 2009 21:00 21

Jak si vedou grafické karty v prvním pořádném DirectX 11 titulu? Jak sami uvidíte CrossFire Radeonů HD 5870 ukázal všem pronásledovatelům záda

Reklama

Koncem měsíce září uvedla společnost AMD na trh novou generaci grafických karet ATI Radeon. Konkurenci drtí hlavně jednočipová grafika HD 5870 a multi-gpu řešení v podobě Radeonu HD 5970, nejvýkonnější grafické karty světa. Očekávaný výkon by byl ale pro novou generaci málo, je potřeba také nových technologií. Mimo inovativního Eyefinity je jejich bezesporu klíčovou vlastností podpora rozhraní DirectX 11. Karty tedy umí Shader Model 5.0, teselaci či kompresi HDR textur a podporu DirectCompute 11. Malinko se ale ohlédněme zpět.

Vezměte si, jak dlouho s námi byly DirectX 10 grafické karty a kolik pořádných her bylo na trhu. Titulů snad bylo ještě méně než pověstného šáfránu a pro mnohé to bylo velkým zklamáním. Totálně vyhořela i dopředu avizovaná nižší hardwarová náročnost na výkon grafické karty. Světlou vyjímkou je snad pouze PC verze Assassin's Creed, která díky optimalizacím běžela v DX10 o něco rychleji.

CrossFire od AMD - jasné vítězství v DiRT 2
i Zdroj: PCTuning.cz

Dále potkalo majitele Radeonů HD 4000 rozhraní DX 10.1, titulů sice nebylo o mnoho více, ale přínos byl neoddiskutovatelný. Jako příklad nám může posloužit akce z cockpitu Tom Clancy's H.A.W.X. Nyní už před námi stojí snad přelomové DirectX 11. Po tak trochu rozpačité strategii BattleForge, na kterou byla podpora DX 11 naroubována pomocí patche či tak trochu neviditelném třetím putování do zóny pod názvem S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat vzbudil nejvíce pozornosti Unigine Heaven benchmark. Ten musel zahřál všechny fandy hardwarové teselace a Direct Compute doslova na duši. Opravdové herní pecky přijdou na trh až příští rok. O tom, že se snad blýská na lepší časy je jasným důkazem zavodní akce plná adrenalinu Colin McRae DiRT2. Server Fudzilla dnes uveřejnil první testy, pojďme se společně podívat na výsledky jak si v demu vedly grafické karty .
 

CrossFire od AMD - jasné vítězství v DiRT 2
i Zdroj: PCTuning.cz

Jak můžete sami vidět, okupují první příčky karty s čipem ATI. Crossfire dvou Radeonů HD 5870 nemá konkurenci a hravě si poradí se hrou i v nejvyšším rozlišení včetně anti-aliasingu (vyhlazování). Poráží i dvoučipového titána Radeon HD 5970 a to o celých 16%. Pokud budeme porovnávat pouze samotnou kartu, vězte, že ztrácí na kombo dvou HD 5870 dokonce 54%. Technologie CrossFire tak škáluje v této hře více než solidně. Nenechte se zmást překvapivě dobrým výsledkem karty eVGA GTX 285 SSC. Na kartách GeForce chybí možnost nastavit ve hře postprocesing na hodnotu high, proto bylo zvoleno nižší nastavení medium. Tristní výsledek duální GeForce GTX 295 má za následek chybějící podpora SLI v demu. Snad se dočkáme s některou z novějších verzí ovladačů.

CrossFire od AMD - jasné vítězství v DiRT 2
i Zdroj: PCTuning.cz

CrossFire od AMD - jasné vítězství v DiRT 2
i Zdroj: PCTuning.cz

CrossFire od AMD - jasné vítězství v DiRT 2
i Zdroj: PCTuning.cz

 Zdroj: Fudzilla

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama