nvidia-gt300-aneb-fermi
Novinka nVidia GT300 aneb Fermi

nVidia GT300 aneb Fermi

Michal Kleman

Michal Kleman

29. 9. 2009 00:00 24

 Na internet se dostaly další drobnosti ohledně nové generace karet společnosti nVidia, především však o čipu dosud známém pod označením GT300.

Reklama

Čip s 480-512 MIMD Shadery a 384bitovou sběrnicí byl dosud označován mezi "laiky" a běžnými počítačovými nadšenci jako GT300. V Santa Claře se však používá označení GF100 (Geforce Fermi) - po slavném jaderném fyzikovi Enricu Fermim, který zkonstruoval první jaderný reaktor. To nám může naznačovat dvě věci, novinka bude opravdu žhavá, nebo revoluční. Podle očekávání a dosud dostupných informací je pravděpodobné obojí. Vzhledem k užití MIMD namísto SIMD jednotek se očekává zlepšení paraelních výpočtů a vysoký výkon mimojiné i v GPGPU aplikacích.

nVidia GT300 aneb Fermi
i Zdroj: PCTuning.cz

I přes 40nm výrobní proces však o "žhavou" novinku jistě půjde. Nejen, že výkonem má mířit dost nad Radeon HD5870 a konkurovat má i dvoujádrovému Radeonu HD5970, což samo o sobě vypovídá dost. Dostupné informace o GF100 hovoří o 3,2 miliardách tranzistorů! Pro dvoučipovou kartu s těmito čipy jsou zde pak tři řešení: a, GF100 bude značně osekané b, GF100 je mnohem účinější, než očekáváme c, půjde o první kartu s TDP nad 300W. Na GT300/GF100/Geforce Fermi si musíme počkat do prosince (December).

Pro velice spekulativní a nejisté informace (tvářící se velmi vážně a přesně), které mohou být kachnou, nebo střelbou od boku, si můžete skočit na stránky VR-Zone, kde se detailněji "pitvá" nové jádro nVidie, avšak na odhady je natolik brzo a zdroj je tak nepodložený, že si myslím, že nemá cenu tyto zprávy zveřejňovat.

Podle VR-Zone

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama