sef-nvidia-prodal-cast-svych-akcii
Novinka Šéf NVIDIA prodal část svých akcií

Šéf NVIDIA prodal část svých akcií

Z. Obermaier

Z. Obermaier

26. 9. 2009 00:00 43

Zhruba před týdnem internetem proběhla zpráva, že ředitel NVIDIA prodává část svých akcií. Pojďme si to vysvětlit ..

Reklama
Šéf NVIDIA prodal část svých akcií
i Zdroj: PCTuning.cz

Mnozí jistě zaznamenali, že na začátku září (9.9.2009) prodal ředitel společnosti NVIDIA (Jen Hsun Huang) část svých akcií. Jednalo se o 260.475 akcií, každá po 16.07 amerických dolarech. Tato zpráva se u naivních lidí, kteří se v akciovém trhu a politice vysokého managementu nevyznají, setkala s velkým zájmem a špatnou interpretací. Setkal jsem se i s velice veselými hláškami, že když ředitel viděl výsledky Radeonů HD5800, tak začal prodávat ... tohle ale opravdu mohou vypustit jen děti a neznalí situace ... pojďme si říci, jak to ve vysokém managementu chodí s akciemi.

Je zcela běžné, že lidé na vysokých pozicích mohou tzv "vyvětrat" nějaký podíl svých akcií, jež je ale striktně kontrolován celou správní radou. Běžná praxe je taková, že se za v době kdy akcie klesají prodají, v tomto případě za 16,07 USD, a za několik hodin/dnů/týdnů se za stejnou částku zakoupí akcií více (které mezitím klesly na dnešních 14,50. Kdyby koupil ředitel dnes, koupil by už o 30 000 akcií více. On ale bude čekat, a koupí až s větším poklesem, tipuji na konci října. K tomuto kroku se manažeři vždy odhodlají, jen pokud jsou si jistí, že za pár týdnů akcie raketově stoupnou a oni na této transakci sakra vydělají ... To tedy dává tušit, přesně opak, než si naivkové mysleli. NVIDIA má něco v rukávě a ředitel (s desítkami dalších šéfů) se na tom esu, celkem slušně napakuje ...

Druhým argumentem, je čas který je nutný k povolení takové transakce správní radou. Pokud například šéf NVIDIA chce na začátku září prodat své akcie, musí o povolení obchodu zažádat minimálně v lednu, nebo únoru. To se jistě stalo i nyní. A v únoru ještě v AMD ani neznali název své nové karty natož výkon, kterého by se jen Hsun Huang měl bát. To jen pro informaci, proč ředitel NVIDIA prodal část svého podílu ... není to z obavy před Radeony HD5800, ale spíše naopak ... :)

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama