geforce-g300-jiz-za-par-tydnu
Novinka GeForce G300 již za pár týdnů?

GeForce G300 již za pár týdnů?

Z. Obermaier

Z. Obermaier

23. 7. 2009 22:00 16

Mnozí neustále spekulují, kdy se objeví DX11 High-End osazeným jádrem "G300", my vám to dnes povíme.

Reklama

Spousta magazínů denodenně plní své stránky spekulacemi a často i výmysly ohledně 40nm grafik od AMD i NVIDIA. Většina těchto webů ale nemá vlastní zdroje informací a čerpá z ničeho, co uveřejnili (vymysleli) někde jinde. My jsme byli víkend v Mnichově a vedli sálodlouhý rozhovor s technickým ředitelem Nvidia, který se po pár pivech rozpovídal ..

GeForce G300 již za pár týdnů?
i Zdroj: PCTuning.cz

Téměř každý den máme možnost si někde přečíst, jak je na tom TSMC s 40nm výrobou špatně a první High-End čipy GeForce se zaručeně neobjeví dříve než příští rok. Ano, možná to tak v nejhorším případě bude. Masová výroba se stejně v High-Endu nepředokládá a tak se karty ve větším množství dostanou na trh později, ovšem během launche si jich pár koupit budeme moci. Když nám tito obvyklí chytrolíni tvrdili, že GeForce GTX 275 zaručeně v den launche neseženeme, a už vůbec v ČR, smáli jsme se a každý ví, jak to dopadlo. Netvrdíme, že se dostane hned na každého, ale  karty podle našich informací k dostání budou a koupěchtiví si je budou moci pořídit (za adekvátně vysokou cenu).

Název nejvyššího modelu ještě není definitivně stanoven, ale předpokládá se dodržení stávajícího značení. DX11 karta s 2 GB pamětí GDDR5 a 480ti SP procesory,by se zřejmě měla jmenovat GeForce GTX 380. Jádro bude vyrobené na 40nm a půjde o notně vylepšené G80 (G200), ovšem některé části se dočkaly výraznějšího omlazení. Když jsem se ptal, zdali bude přítomen NV/IO čip, tak prý ano ve své nové verzi, což mne velmi překvapilo. Čekal jsem integraci NV/IO funkcí do GPU, no uvidíme. Výkon karty ve hrách se předokládá někde nad výkonem přetaktované GeForce GTX 295, v CUDA aplikacích a profi využití půjde ale prý o přelomový okamžik (že bychom se dočkali konečně pořádného výkonu v DP?). Co se týče spotřeby, ta bude v klidu prý neskutečně nízká, na úrovní karet pro HTPC. V zátěži bude TDP stejné, jako u dnešních nejvýkonnějších modelů.

A nyní to nejhlavnější, datum uvedení nástupce GeForce GTX 300? Oficiální představení by se mělo uskutečnit 1.října tohoto roku, tedy 1.10.2009! Pokud se ještě nic zásadního nestane (například neobživne Michael Jackson), měli bychom se již za 70 dní dočkat (alespoň to tvrdí NVIDIA). Na závěr ještě osobní poznámku, 40nm High-End Radeony se pravděpodobně objeví o nějaký den dříve nebo později, ovšem velká mezera mezi oběma kartami snad nebude. Čím blíže se budeme blížit ke dni "D", tím se budou informace odkrývat a my si je za čas opět shrneme (upřesníme).

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama