vyrobni-procesy-v-nasledujicich-letech
Novinka Výrobní procesy v následujících letech

Výrobní procesy v následujících letech

Michal Mitrega

Michal Mitrega

18. 4. 2009 00:00 16

Koncem tohoto roku se na trhu objeví velmi úsporné procesory vyráběné 32nm výrobním procesem. Intel ale plánuje dodržet svou strategii představování nového výrobního procesu každé dva roky.

Reklama

Ještě před 22nm se ovšem na trhu objeví 28nm. Tento výrobní proces chystá aliance společností, mezi kterými najdete mnohá zvučná jména jako je: IBM, Chartered Semiconductor Manufacturing, Globalfoundries (výrobní společnost AMD), Infeon, Samsung a STMicroelectronics.

Výrobní procesy v následujících letech
i Zdroj: PCTuning.cz

28nm výrobní proces by měl dovolovat zvýšit rychlost čipů až o 40% a snížit spotřebu až o 20% oproti 45nm výrobní technologii (podle mě je to ale přesně naopak: větší snížení spotřeby a menší zvýšení frekvence čipů). První čipy vyrobené 28nm procesem se objeví v druhé polovině roku 2010.

22nm proces od Intelu by se potom měl objevit na konci roku 2011. Intel tvrdí, že je 28nm výrobní proces pro procesory těžko použitelný, protože se jedná o složitější jádra s velkou vyrovnávací pamětí, u kterých se malé zmenšení tolik neprojeví na výsledné spotřebě jako u logičtěji uspořádaných GPU jader.

Zdroje Expreview: 1, 2

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama