zakladni-deska-msi-pro-intel-nehalem
Novinka Základní deska MSI pro Intel Nehalem

Základní deska MSI pro Intel Nehalem

Z. Obermaier

Z. Obermaier

30. 5. 2008 00:00 11

MSI předváděla na Tchajwanu téměř finální podobu desky pro architekturu Intel Nehalem. Několik málo obrázků nám o této architektuře opět prozrazuje něco více, než jsem dosud věděli.

Reklama
Základní deska MSI pro Intel Nehalem
i Zdroj: PCTuning.cz

Základní deska MSI pro Intel Nehalem
i Zdroj: PCTuning.cz

Podoba procesoru - nejvyššího modelu architektury Nehalem pro patici LGA 1366 je už známá dlouho. Není také tajemstvím, že tento čip bude jen takovým Nehalemem "napůl", bude se jednat o hybrid mezi architekturou Core 2 a novou Nehalem. Více technologií a kompletní archutektura (CPU+čipsetu) bude spíše podobná dnešním Core 2 platformám.

Čip bude mít navíc implementován řadič pamětí a podporu Hyper-Threadingu (8 virtuálních jader v základu). Opravdová revoluce nás bude čekat až za rok, kolem léta přijdou skutečně kompletně přepracované čipy - nejprve pro mainstream, poté i do high-endu. Do té doby bude high-endu vládnout podobný čip, co je na obrázku ...

Základní deska MSI pro Intel Nehalem
i Zdroj: PCTuning.cz

Tylersberg X58 Express - severní můstek (media chip) vidíte na dalším obrázku. Samotný čip je konstrukcí podobný dnešním sadám, ale bude se v podstatě jednat o PCIe přepínač s 36-ti PCIe linkami. Bude prý vyráběn 65nm technologií (jako P45 Express). Podle MSI čip opravdu topí mnohem více než dnešní čipsety! Je to prý způsobeno velice rychlou QPI sběrnicí. Co všechno bude mít čip na starosti ještě nevíme, ale velkou většinu zastane "starý známý" ICH10R jižní můstek.

Architekturu high-endu vidíme na obrázku. Paměti jsou Tri-channelem spojeny s procesorem a jeho řadičem pamětí (IMC). Jádro procesoru obsahuje čtyři fyzická jádra v nativní podobě. Už žádný "slepenec" dvou dvoujáder. Pomocí HT technologie je možné čtyři jádra provozovat jako osm virtuálních, ovšem jakou to bude mít reálnou využitenost nevím. K vysokému výkonu by měla pomoci i 8MB velká cache L3.

Pomocí jedinné QPI (QuickPath) linky bude procesor spojen s media čipem (X58 Express), ten bude obstarávat PCIe linky a komunikaci s jižním můstkem. Další funkce nejsou známé. Media čip bude připojen čtyřmi kanály s grafickými kartami, počet PCIe linek by měl být 36+4=40. Tak často zmiňovaná sběrnice QuickPath je pouze mezi CPU a Media čipem (chcete-li severním můstkem), čipy sady budou spojeny pomocí Hyperlink jako je tomu dnes.

Ptáte se, co je modrá krabice nad procesorem? Je to maketa velkého chladiče procesoru. Podle této krabice se určuje potřebný prostor, aby reálným chladičům potom nevadily nějaké součástky.

Patice procesoru je velmi blízko paměťovým modulům. Cesta od řadiče v čipu a paměťmi musí být co nejkratší, i vzhledem k vysoké propustnosti Tri-channel konfigurace je nutné omezit možné rušení ještě více. Vysoké frekvence DDR3 a Tri-channel budou mnohem více náchylné na možné rušení.

Deska je prý ve své podobě téměř finální, a rozložení komponent se bude měnit jen minimálně. Tento model se v mnoha směrech podobá deskám, jak je známe dnes. Ponese dva čipy čipsetu, externí řadič pro IDE, zvuk. Tato high-endová platforma bude architektuře Core 2 velmi podobná a odlišovat ji bude pouze procesor. Velké změny v rozmístění komponent přijdou až s mainstreamem ...

A uvedení? MSI tvrdí, že do šesti měsíců bude na trhu finální prodejní deska - to jest kolem vánoc. Potvrzuje to i mé tvrzení z jedné recenze - Intel sice "papírově" Nehalem uvede letos (na Silvestra?), ale fyzicky jej budeme moci koupit za nehoráznou cenu až leden/únor 2009. Herní pecky vánočního trhu si na Nehalem nezahrajeme určitě ...

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama