rusko-spamova-supervelmoc
Novinka Rusko - "spamová supervelmoc"

Rusko - "spamová supervelmoc"

Ctibor

Ctibor

13. 2. 2008 00:00 4

Celosvětový trend ukazuje, že spam je spíše na ústupu. Rusko, kde je "možné vše", zaznamenalo za poslední čtvrtletí minulého roku razantní nárůst. To vyplývá ze statistik společnosti Sophos zabývající se anti-virovou a anti-spamovou ochranou.

Reklama

Za poslední tři měsíce roku 2007 vzrostlo množství spamu odeslaného z ruských počítačů prakticky na dvojnásobek předchozího čtvrtletí. V třetím čtvrtletí roku 2007 bylo procento těchto zpráv na poměrně "nízké" hladině 4,4%, ale na konci roku to bylo již 8,3%. Ostatní státy naštěstí vykazují naprosto opačnou tendenci, nebo je zde nárůst opravdu jen velmi malý.

Asi nejmarkantnější snížení odeslaných spamových zpráv, přestože jde stále o velmi vysoké číslo, zaznamenaly Spojené státy a to z 28,4% na 21,4% světového podílu. Skutečně překvapily také asijské státy, a to především Čína, kde byl čtvtletní pokles přesně o polovinu z 8,4 na 4,2%. Jižní Korea je na tom podobně. Přesto se v kontinentálním měřítku Asie stále drží na prvním místě s 32,1 procenty. Následuje Evropa a Spojené státy. Příklad by si ale všichni měli vzít z Afriky, která je na posledním místě s krásnými 1,1%, o Antarktidě nemluvě.

Sophos dále uvádí, že nadále přetrvává situace, kdy se spamové zprávy používají k úmělému zvyšování cen akcíí. V říjnu minulého roku se na internetových vlnách objevil také jeden nový druh spamu. Ten by podle popisu měl obsahovat MP3 nahrávky hvězd hudebního nebe, jako je například Elvis Presley. Ve skutečnosti ale nalézáme pouze monotónní hlas, který nás vybízí k nákupu podílů prakticky neznámých společností.

Nevím jak u vás, ale mě přijde, že v poslední době se počet spamových zpráv na mém mailu velmi razantně zvýšil. Jsem rád, že aspoň vím odkud pochází. Jsou to jen "srdečné pozdravy z Ruska".

Zdroje: Tom´s Guide

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama